Tobias Wilbers fra Caritas holdt et svært praktisk og nyttig sykkeverksted for beboere på Hobøl asylmottak.

En gjeng med unge, glade gutter fra Hobøl asylmottak står og mekker på brukte sykler, når en seriøs syklist med hjelm, sykkeldress og en sykkel verdt 20 000 kroner, plutselig dukker opp for å hilse på. Når guttene får høre hvor mye sykkelen koster, rister de forundret på hodet. Med så mye penger hadde de mye heller kjøpt en bil.

De fleste av disse guttene vil imidlertid benytte sykkel og buss en god stund framover. Mottaket har fått mange brukte sykler, og enkelte beboere har allerede tatt initiativ til å reparere flere av de. Enkelte har også lagt til kreative spesialeffekter. En ektemann sydde foret til en gammel skinnveske om til et sykkelsete til kona si.

Andre har ikke like mye erfaring med sykkelreparasjoner, og ønsker å lære hvordan de kan spare penger på å kjøpe en brukt sykkel når de kommer til kommune, og hvordan de kan ivareta den på best mulig måte. I den anledning kom Tobias Wilbers fra Caritas innom, og holdt et lite sykkelverksted for beboere.

– Det viktigste er at bremsene virker. Da må man kanskje stramme opp bremseklossene. Det er greit at man kan bremse opp når det går unna, sier Tobias, og smiler lurt med tanken på hva som ellers kan skje.

Tobias hadde ellers et godt råd som alle kan benytte seg av, og som ikke krever store tekniske ferdigheter:

– Det er sånn det er med mange ting, at det er lurt å holde sykkelen ren. Sjekk giret og kjeden og bremsene, og rengjør det for sand og jord. Sand og jord tærer på sykkelen, og gjør at den blir fortere slitt, forteller Tobias.

En beboer sjekker ut sykkelen etter mekke-verksted.