Eksotisk dugnad langs Hobølelva

Det var blant annet en profesjonell sjakkspiller fra Etiopia, en doktor fra Tyrkia, og en ung, norsktalende afghaner som sto med bøyde rygger, og plukket Kjempefrøblomster langs Hobølelva denne uka.

Da en gruppe beboere fikk høre at det lokale Landbrukskontoret trengte frivillige til å hjelpe til med å bekjempe den skadelige Kjempefrøblomsten i lokalmiljøet, var beboerne på Hobøl asylmottak ikke vanskelige å be. En hyggelig gjeng fra Asvo AS var allerede godt i gang med prosjektet og lurte på om ikke også beboere på asylmottaket hadde lyst å være med og plukke blomsten langs Hobølelva for hånd.

Den unge afghaneren i gruppa fikk opphold i Norge i begynnelsen av året, og har allerede rukket å lære seg godt norsk. Han medelte til representanten for landbrukskontoret, Marit Ness Kjeve som var kommet for å informere beboerne om blomsten, at: Jeg vil mye heller komme meg ut og gjøre noe nyttig, enn å bare være på mottaket hele dagen.

Da Marit viste fram en brosjyre med bilder av den beryktede blomsten, og forklarte den konkrete prosedyren for hvordan man kvitte seg med den, utbrøt doktoren fra Tyrkia: Å, ja, jeg vet hvilken blomst dette er. Jeg har sett den da jeg var på ekspedisjon i Himalaya. Så snudde han seg mot de andre frivillige beboerne og fortalte dem kort om hvorfor planten er i stand til å utgjøre en slik alvorlig trussel mot norsk flora. Kommer man i berøring med frøkapselen til blomsten, eksploderer den, og frøene kan bli kastet over syv meter, fortalte han. Marit fortalte at planten kom til Norge som en hageplante på slutten av 1800-tallet, men at den nå også har spredt seg i naturen og skaper erosjon. Hun var svært takknemlig over at beboerne kunne stille opp for lokalsamfunnet. Doktoren fra Tyrkia smilte glad, og utbrøt: Fordi jeg får beskyttelse i dette landet nå, vil jeg behandle det som mitt eget fedreland!

Fakta om Kjempespringfrø: Kjempespringfrø er en eksotisk plante som opprinnelig kommer fra Himalaya. Den ble importert til Norge som en prydplante i slutten av 1800-tallet. Det ble sett på som en kuriositet at frøkapselen åpner seg eksplosivt ved berøring, og kaster frøene opp til syv meter. En enkelt plante kan produsere 4000 frø. Planten er i dag svartelistet, fordi den fordriver opprinnelig vegetasjon og skaper også erosjon. Den trives ved vassdrag, og har slått seg ned langs Hobølelva.

Hvordan kan du bekjempe planten?

  1. Kapp planten fra under det nederste bladet.
  2. Følge opp etter ca. 3 uker.
  3. Dersom planten er i blomst, kapp forsiktig av blomstrene, og putt de i en plastikkpose.
  4. Dersom det kun er snakk om få planter, kan de også lukes.