Han vant Arabisk mesterskap i bryting for Irak. Nå ønsker Laith Abdallah i stedet å kjempe for norske pokaler i internasjonal bryting. Det siste kommer til å gå utover ørene hans.

     

Trener Samir Salih Al Obaidi kom først, for mange år siden. Nå har den unge lovende bryteren, Laith Abdallah fulgt etter. Begge kommer fra Bagdad, fra en bydel som fostret landets beste idrettsutøvere, men som nå er preget av krig og konflikt. Her i Oslo bryterklubbs lokaler på Kalbakken.

I den lille bydelen Al-Adhamia, der den store floden Tigris renner forbi, sies det at det kun finnes tre valg; Man kan enten bli profesjonell svømmer, profesjonell fotballspiller eller profesjonell bryter. Laith kjente størst dragning mot sistnevnte. Så kom krigen som aldri tok slutt. Indre konflikter har tært på den lille bydelen, og de gamle store-, i tillegg til de unge, gryende idrettsstjernene spres nå for alle vinder. De har ingen ønsker om å kaste bort livet på krig – de ønsker å vinne medaljer. Mange av dem har havnet i Skandinavia –en håndfull av dem i Norge. I dag finnes det fire irakiske brytere på svært høyt nivå på norske asylmottak i Stavanger, Kristiansand, Bodø og Hobøl.

  

  

– Vi kjenner hverandre på ørene. Vi kaller dem for blomkålører, sier treneren til Laith, Samir Salih Al Obaidi (t.v.). Blomkåløre er en misdannet øre. Ved skader forårsaket av gjentatt vold mot det ytre øre, svulmer huden og underhuden i øret opp på grunn av at underhudsblødninger omdannes til brusk og bindevev. (Kilde: Store Medisinske leksikon)

Laith fikk opphold i begynnelsen av 2017, men venter fortsatt på kommune. Han bor på Hobøl asylmottak, men for å kunne hevde seg internasjonalt kreves det hard trening. Hver dag. Det er 45 minutter med buss fra Hobøl til Oslo S. Fra Oslo S trekker t-banevognene helt opp Kalbakken på Grorud. Der, ved siden av samfunnshus og skoler ligger Kalbakken fritidssenter, en lav, rød mursteinsbygging. Vi går inn, og kjenner den tunge lukten av svette og gummi. Noen har tegnet et stort bilde av den norske olympiamesteren Stig Andre Berge på høyre side av veggen. Stig Andre er lav og tett og intens med smale øyne og åpen munn, og ligner mye på treneren til Laith,  – Samir Salih Obaidi, som selv har konkurrert på verdensmesterskap for bryting. Laith derimot ligner ikke på noen av dem. Han er høy og smal, og løper uanstrengt gjennom treningshallen.

     

Laith Abdallah fremstår ikke som den typiske brytemester. Han har imidlertid det som trengs for å gjøre det bra -det aller viktigste er å vise respekt og ta i mot veiledning, i følge trener Samir Salih Al Obaidi.

Hva er det som gjør Laith til en god bryter?

-Høyden gir han mange fordeler. Han har lange armer og ben til å holde motstanderen nede, uten at de kan få tak i ham. I tillegg er han veldig bra kondisjon, han har bra reaksjon og teknisk hurtighet. Ingen kan slå deg på kondisjon, sier Samir henvendt til Laith. Laith smiler forsiktig.

-Hva slags egenskaper skal til for å bli en god bryter?

-Vel, muskler betyr ingenting. Og så handler det mye om innstilling. Du må kunne ta i mot råd og veiledning, og respektere andre. Laith har disse egenskapene. Han er høflig og har mye respekt, sier Samir.

I tillegg er det ingen forutsetning, men en lovnad, på et eller annet tidspunkt ender alle brytere opp med blomkålører og brutte fingre, ler Samir. Jeg tar en titt på ørene til Laith. De er fortsatt hele og pene; hos Samir har de est ut i alle retninger. – Bare vent, han kommer til å få sånne han også! forsikrer Samir.

   

Laith trener sammen med norske Tora Berntsen. Gjennom daglige treningsøkter lærer han derfor ikke bare smarte grep og teknikker, men også norsk språk og kultur.